Angst overwinnen

Geschreven op: 06 december 2021

Veel mensen worden geregeerd door de angst.
Er zijn duizenden dingen waar we bang voor kunnen zijn: voor ziekte en pijn, voor eenzaamheid, angst om te falen, of dat je niet erkent wordt. Angst voor het leven, of juist angst voor de dood… en zo is er nog veel meer, wat je angstig kan maken.

Er zijn duizenden dingen waar we bang voor kunnen zijn: voor ziekte en pijn, voor eenzaamheid, angst om te falen, of dat je niet erkent wordt. Angst voor het leven, of juist angst voor de dood… en zo is er nog veel meer, wat je angstig kan maken.

Angst kan je beheersen
Angst is een gevoel, wat ook naar boven komt, als we onzeker zijn. Ons lichaam reageert er automatisch op. Angst kan ons zo beheersen, dat we alleen nog maar overal gevaar zien. Als je angstig bent, leidt dat ertoe dat je je verstoppen wilt en terugtrekt van iedereen. Terwijl jezelf afsluiten van iedereen niet goed is voor je psyché, je geest. Wil je de negatieve cirkel van angst doorbreken, dan zijn er een aantal stappen te doorlopen:

 • Bewust worden
 • Aannemen
 • Leerervaring opdoen
 • Veranderen
 • Uit de angst stappen.
 • De angst accepteren en begrijpen.
 • Een belangrijke stap om de angst te kunnen overwinnen, is om de angst aan te nemen. Daarbij gaat het erom deze gevoelens van angst toe te laten en voor het moment te accepteren. De eigen angst is geen gevaarlijke tegenstander, die je bestrijden moet. Ze is een deel van je en daarom ook door jezelf te controleren. De gedachte, niet aan de angst overgeleverd te zijn, verlicht de omgang met de angst en versterkt het zelfbewustzijn.

De angst accepteren en begrijpen.
Een belangrijke stap om de angst te kunnen overwinnen, is om de angst aan te nemen. Daarbij gaat het erom deze gevoelens van angst toe te laten en voor het moment te accepteren. De eigen angst is geen gevaarlijke tegenstander, die je bestrijden moet. Ze is een deel van je en daarom ook door jezelf te controleren. De gedachte, niet aan de angst overgeleverd te zijn, verlicht de omgang met de angst en versterkt het zelfbewustzijn.

Tijd om naar de oorzaak te zoeken
Angst overwinnen vraagt tijd. Soms kan het je niet snel genoeg gaan en frustreert het je en krijg je zelfverwijt. Toch is het in plaats daarvan zinvol je eigen situatie positief en met begrip te accepteren. Daarbij is het belangrijk de eigen angsten te bevragen en haar oorzaak te vinden. Als je terugblikt op je leven zul je ook bemerken, dat je weleens eerder angstig bent geweest. Maar word je ook bewust hoe je dat toen overwonnen hebt.

Wat kun je doen?
Wat kun je zelf doen om angst te overwinnen? Een paar tips die je helpen met angstgevoelens om te gaan, zijn:

 • Als je angstig bent, vergeet je vaak door te ademen. Verzorg je lichaam met genoeg zuurstof en wees bewust om een paar maal diep in en uit te ademen.
 • Omring je met liefdevolle mensen die een luisterend oor hebben
 • Omring je met mooie klanken van muziek of ga de natuur in. Lekker wandelen, de wind in je haren. Zie de patronen van de wolken en hoor de vogels fluiten. Dat geeft rust. Probeer van het moment te genieten.
 • Omring je met licht, want licht is liefde, die de innerlijke vreugde geeft.
 • Ook rustgevende kleuren werken heilzaam, zoals groen en blauw, of zachtroze.
 • Vraag niet teveel van jezelf. Zet kleine stapjes.
 • Bidden of mediteren kan zorgen voor rust en ontspanning

Angst is niet het doel van je leven.
Het is een fase op je levenspad. En wanneer je angstig bent en als het moeilijk is om dan op God te kunnen vertrouwen, dan mag je weten: God kent mij. Hij weet van mijn angst en pijn. Hij kent je, wie je bent. Wat je misschien nog niet weet, is dat God je weg kent en met je verder gaat, door de angst heen. Waag de stap om uit de angst op te staan. Je kunt moedig zijn en in je kracht komen. In de Bijbel staat in Psalm 34:5:

Ik zocht de Heer en Hij gaf antwoord,

Hij heeft mij van alle angst bevrijd.

Hulp
Vaak is het moeilijk om hulp te vragen, maar weet dat er altijd mensen zijn, die bereid zijn je de helpende hand te bieden. Ook bij mij kun je terecht voor vragen en hulp. Samen kijken we wat je nodig hebt om in je kracht te komen.

Ik vervang geen arts. Mijn energetische behandelingen zijn geen werkwijze in medische zin, maar spirituele behandelingen. LEES MEER

WAYS OF HEALING
Korengracht 1
3262 CD Oud Beijerland
CONTACT
06 151 27 362
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Algemene voorwaarden - Privacy beleid | Gemaakt met door Schot marketing & Communicatie