Hoe bevrijd ik me van stress?

Geschreven op: 05 november 2021

Diep doorademen… Het gevoel is heerlijk en bevrijdend.
Je wordt wakker met een glimlach en gaat stralend door de dag. Tevreden en zonder twijfel!

Hoe mooi klinkt dat!
Maar… de gang naar de badkamer is al moeilijk voor je. De blik in de spiegel maakt je ontevreden. Op je werk heb je het gevoel dat je wordt bekritiseerd en alles weegt zwaar. Rondom je voelt het leeg en je voelt alsof je bent uitgelogd.

Niet meer kunnen ontspannen
Je hebt het niet altijd voor het zeggen hoe je je voelt en niet elke invloed uit je omgeving laat zich sturen. Toch kunnen we er iets aan doen om te herstellen. Stress is een groot thema in de huidige tijd. De eisen zijn hoog en we zijn altijd geneigd om die te vervullen en aan de verwachtingen te voldoen. Totdat we merken dat we gestrest raken en niet meer kunnen ontspannen. Maar wie bereid is er iets tegen te doen, heeft vele mogelijkheden.

Wat is stress eigenlijk?
Als je denkt dat je een opgave niet kan vervullen, of het werk is een enorme belasting voor je, dan kan stress ontstaan. In de meeste momenten komt het gevoel bij je naar boven: ‘dat kan ik niet!’, waardoor je lichaam stresssignalen afgeeft. Het maakt niet uit in welke situatie je je bevindt. De gehele dag door kun je over allerlei uitdagingen en eisen heen buitelen, zowel in je werk als thuis. De meeste belastingen en dingen die je doet, kun je gewoon doen en daarbij leer je stress te accepteren. In andere gevallen geeft stress een sterke lichamelijke reactie.

Lichamelijke reacties
De één begint te trillen, bij de ander breek het zweet uit. Weer een ander wordt woedend en begint hard te praten, een ander trekt zich terug en staat het huilen nader dan het lachen. Elk mens reageert anders op stress. En de een kan stress langer volhouden dan de ander. Stress veroorzaakt een hoge bloeddruk en je hartslag kan toenemen, maar ook spierspanning en een snelle ademhaling kunnen ontstaan. In welke mate dat gebeurt is sterk afhankelijk per persoon. Daarnaast komen stresshormonen vrij.

Stress loslaten
Voortdurend aanhoudende stress is slecht voor onze gezondheid. We zullen dus moeten zorgen voor rustmomenten. Meestal is een vrij weekend of een vakantie al voldoende. Of door elke dag de tijd te nemen voor jezelf door te sporten, te wandelen of even gezellig met vrienden te zijn. In mijn praktijk komen mensen om even op adem te komen, of om te herstellen en een weg te vinden uit de stress, zowel psychisch als lichamelijk.

Betekenis van zingeving
Zingeving is hierbij van grote betekenis. Het is immers moeilijk om geluk en positiviteit te ervaren als iets zinloos schijnt. Een ongeluk gebeurt altijd onverwachts, of wij begrijpen niet meer waarom we elke dag naar kantoor gaan, of we krijgen hart en hoofd niet meer met elkaar verenigd. Dat alles kan onzinnig lijken… ‘Wat is de zin van het bestaan?’ is dan een vraag die velen aan zichzelf stellen. Iets geeft zin als we een samenhang vinden. Als je je beslissingen, ervaringen en belevenissen, op elkaar betrekt, dan zie je vaak dat er een samenhang is. Daardoor voelen we ons beter en begrijpen wat er precies gebeurt.

Zin en zintuigen
Zin heeft ook met onze zintuigen te maken. Zien, horen, voelen en smaken en ruiken. Die verschillende waarnemingen maken ons leven van waarde, geeft het zin. Onze zintuigen dienen ook voor onze oriëntering. Want enkel met de zintuigen kunnen we in het dagelijks leven stand houden. Bij te veel stress kan het gebeuren dat deze zintuigen afzwakken. We nemen minder waar en vergeten onze omgeving. Bepaalde geuren en kleuren worden niet meer waargenomen, vanwege de stress.

Een zinvol leven
Als je geen zin meer hebt en de zin van het leven misschien even kwijt bent of je je in de steek gelaten voelt, is het tijd om stil te staan bij jezelf en tijd voor een rustpauze. We hebben tijd nodig om weer op zoek te gaan naar de zin van ons bestaan, een zin te vinden in ons doen en laten. Het klinkt spiritueel, maar het gaat er uiteindelijk om weer te kunnen leven. Weer door de wereld te kunnen gaan met open ogen en een open hart. Het is ‘Thuis komen bij jezelf’ en van de kleine dingen kunnen genieten. Waardoor we met alle zintuigen de mooie dingen weer kunnen waarnemen, en we ons goed voelen en het leven als zinvol ervaren.

 

Ik vervang geen arts. Mijn energetische behandelingen zijn geen werkwijze in medische zin, maar spirituele behandelingen. LEES MEER

WAYS OF HEALING
Korengracht 1
3262 CD Oud Beijerland
CONTACT
06 151 27 362
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Algemene voorwaarden - Privacy beleid | Gemaakt met door Schot marketing & Communicatie