Dankbaarheid
Dankbaarheid
Is er tijd voor dankbaarheid? December is een maand van samenzijn en vieren.
Sinterklaas, Kerst, Oud- en Nieuwjaar. We kijken er naar uit om samen te zijn met familie en vrienden.
Tegelijkertijd moet er veel voorbereid worden en gepland. Boodschappen worden in huis gehaald en er wordt veel georganiseerd.
Dankbaarheid de ruimte geven
Midden in de drukte en stress, vergeten we vaak de rust voor onszelf in te bouwen. Tijd en ruimte geven aan jezelf, dat zal je goed doen. Om stil te staan wie jij bent, wat je verlangt en wat je dankbaar stemt. En je leert de dingen, die vaak zo gewoon lijken, op waarde te schatten.
Als je dat lukt en de Kerstboodschap is een treffend uitgangspunt, om je op dat te concentreren, te bezinnen, wat voor jou werkelijk belangrijk is. Terugkijkend, de ervaringen in het afgelopen jaar, de ontmoetingen, die ons dankbaar stemmen. Op die manier zul je lieverlee ook ontdekken, heel subtiel misschien, maar dat er een stuk tevredenheid in je wordt geboren.
Als je dankbaarheid oefent, verandert het je leven, je instelling, de manier waarop je in het leven staat. Van binnen bewerkt het rust, vrede, lichtheid en creativiteit.
Dankbaarheid is dus niet alleen een mooie gedachte, ze heeft een diepingrijpende uitwerking op ons lichaam en geest. Psychologen hebben ontdekt, dat dankbaarheid onze levenskwaliteit verhoogd.
Waarvoor ben je in je leven dankbaar?
Als je nu terugdenkt aan het jaar dat achter je ligt…kun je dan dankbaar zijn? Probeer het te benoemen of op te schrijven. Meer dankbaarheid in het dagelijks leven inbouwen. En neem je dat voor om elke dag 3 dingen op te schrijven, waar je dankbaar voor bent, die je beleefd hebt of waargenomen hebt. Belangrijk daarbij is, dat je je zelf niet onder druk zet, als je bijvoorbeeld niet aan drie dingen komt, of te binnen schiet, dat is ook niet erg.
Dankbaarheid in het dagelijks leven
Dankbaar leven geeft me als mens heel veel. Dankbaarheid draagt ertoe bij, dat ik me goed voel, goed met andere mensen kan samenleven en het maakt me gelukkiger. Een dankbare levensstijl kan ik zelf ontwikkelen als ik de dingen als niet vanzelfsprekend neem, maar bewust waarneem.
Dankbaarheid kan ik leren, als ik over de dingen spreek, die mij vrolijk en blij stemmen en als ik mijn medemensen waardeer. Aan het eind van de dag kan ik al die goede en mooie dingen in herinnering brengen, die ik beleefd heb. Ik kan het opschrijven in een dankbaarheidsdagboek, waardoor het nog intenser wordt. Of…. ik kan een dankgebed uitspreken.
Aan het eind van het jaar kun je terug kijken hoe het jaar voor jou is geweest. Kun je met dankbaarheid terugkijken op wat je beleefd hebt, of hebt bereikt? Misschien wel door een nieuwe relatie, die je leven vervuld….daar kun je dankbaar voor zijn. Maar….kun je ook dankbaar zijn voor de minder goede dingen, dat wat niet goed is gegaan? Door verlies van een partner, werk, gezondheid….
Dankbaar zijn is niet altijd gemakkelijk, vooral als je moeilijke tijden doormaakt. Maar juist dan, vind je misschien iets, dat je anders als vanzelfsprekend schijnt, dat je vandaag dankbaar maakt en je misschien zelfs troost geeft.
Ik ben dankbaar , dat ik leven mag.
Ik dank voor mijn zijn, voor mijn kinderen, voor vrienden.
Ik ben dankbaar dat ik vandaag een boek kan lezen.
Ik ben dankbaar voor mijn ontmoetingen met mijn buurvrouw of buurman
Ik ben dankbaar voor een wandeling met een bekende.
Dank voor mijn leven
Dank voor mijn zijn
met alle facetten, die ik ontvangen heb.
Dank voor alle uitdagingen, die het leven zoal geeft.
Dank voor inspiratie, geloof en vertrouwen
Dankbaar terug te kijkend
op dat wat achter mij ligt
Mag ik moedig verder gaan
en vol vertrouwen
De drempel overgaan
van het nieuwe jaar