Verstilling in de herfst

Geschreven op: 04 oktober 2023

De herfst is een bijzonder mooi seizoen. Aan de ene kant de overvloed, die we beleven mogen. De oogst van appels, peren en pompoenen. De groene kleuren van de bladeren, die veranderen in diverse gouden tinten. Overvloed en aan de andere kant zien we hoe de natuur zich terugtrekt.

De herfst is dus een tijd van tegenstellingen: van overvloed en het zich terugtrekken, van licht en donker, leven en sterven. In geen enkel ander seizoen beleven we dit zo intensief als in dit jaargetij.

Deze tegenstellingen ervaren we ook in ons eigen leven. Daar worden we telkens weer aan herinnerd, want om je heen worden we geconfronteerd met gezondheid en ziekte, met vreugde en verdriet, met kracht en zwakte. Misschien herken je dit wel. Al deze tegenstellingen zijn er in ons dagelijks leven, als getijden die elkaar afwisselen.

Deze twee kanten van het leven zijn niet altijd makkelijk om te aanvaarden. Daarbij kan het vroege donker worden in de herfst, het terugtrekken van de natuur en de regenbuien veel van ons vergen.

Misschien dat dit je verder helpt:

  1. Kleurenpalet
  2. Licht
  3. Gun jezelf stilte

1. Kleurenpalet.
In de herfst kom je overal kleur tegen. Geel, rood en goud en misschien wel mooie aardetinten. Het is zo bijzonder wanneer je dat ziet oplichten.

Tijdens een wandeling kun je op zoek gaan naar die kleuren in de natuur, diverse paddenstoelen, de bonte bladeren. Maak foto’s van de oplichtende kleuren in de natuur En kijk wat deze kleuren met je doen.

2. Licht
In de herfst bereiden we ons niet alleen voor op een tijd die kleurloos is, maar ook op een donkere tijd. Het wordt ’s morgens al later licht en ’s avonds beduidend eerder donker. Maar we hebben licht nodig vooral het licht van de zon. Dat versterkt ons immuunsysteem, zodat het ons goed gaat. Het werkt activerend en heeft uitwerking op ons zijn. Het is daarom goed om in de herfst buiten te zijn, om op te laden door dit daglicht.

3. Gun jezelf stilte
In de herfst bereidt de natuur zich er op voor om zich terug te trekken en te verstillen. De vogels hoor je niet meer.

En hoewel de natuur nog straalt in volle pracht, verliest het lieverlee de kleur en glans. Het licht van de zon wordt minder krachtig, door de kou verschuilen we ons meer en meer in huis.

En toch heeft de natuur in deze herfstperiode ons iets te zeggen. De natuur verstilt om nieuwe kracht op te doen voor het voorjaar. Dat geldt eigenlijk voor ons ook. Ook wij zullen momenten van inkeer, van stilte moeten toelaten om tot rust te komen, om nieuwe kracht op te doen. We leven in een maatschappij, waarin dat vaak moeilijk is, want er wordt zoveel van ons gevraagd, we moeten zoveel. Van de natuur kunnen we veel leren.

Met de herfst begint een tijd van inkeer. Eerst de seizoenen van groeien en openbloeien, van licht en warmte. En nu een seizoen dat aanbreekt van loslaten, van verstilling. Wat overblijft, wat van waarde is, is in de kern aanwezig.

Verstilling en rust
Maak ruimte voor jezelf waarin je rust en stilte ervaart; een krachtplek misschien, om op te laden, een lied wat stem geeft aan je gevoelens. Luister naar die stille stem in het hart, zodat je weer thuis komt bij jezelf. Juist dan kun je alles meer op waarde schatten en wat in de kern in je aanwezig is.

Wanneer dan de stormen komen, kun je dat beter weerstaan. Door alle tijden van je leven heen, mag er die dragende Kracht zijn, die je verder helpt.

Ik vervang geen arts. Mijn energetische behandelingen zijn geen werkwijze in medische zin, maar spirituele behandelingen. LEES MEER

WAYS OF HEALING
Korengracht 1
3262 CD Oud Beijerland
CONTACT
06 151 27 362
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Algemene voorwaarden - Privacy beleid | Gemaakt met door Schot marketing & Communicatie